Català

El 19 d’octubre de 1989 a les 21:40, es va produir l’accident nuclear de Vandellòs I, el més greu de la història nuclear espanyola. L’accident va començar amb un incendi a la sala de turbines que es va propagar fins al reactor i va estar a punt de provocar una fusió del nucli i una fuita de gas i aigua radioactiva, tal com anys després ha esdevingut a Fukushima.

En el desenvolupament de l’accident va ser clau la situació de diversos sistemes de seguretat, la reparació dels quals havia ordenat el 1986 el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a Hifrensa, l’empresa propietària. Tot i això, al 89 encara no s’hi havien instal·lat la protecció del sistema elèctric ni els bufadors d’emergència. El foc va donar lloc a una inundació que va deixar inservibles dos dels quatre turbo bufadors, peces que serveixen per refrigerar el reactor, i va danyar els altres dos que quedaven, amb el consegüent risc que la reacció en cadena es descontrolés i es produís la fusió del nucli. La temeritat de Hifrensa i la manca de rigor de les autoritats van ser, doncs, claus perquè es produís l’accident. El desconcert després de l’accident va ser majúscul a la central i al CSN, com mostren les gravacions de les converses telefòniques lliurades al Congrés el 1990. Van ser els bombers els que van aconseguir acabar amb l’incendi, evitant de passada una enorme fuita radioactiva. Només la fortuna va impedir que es produís la reacció nuclear i es fongués el nucli. La mateixa bona sort que va fer que no s’arribés a produir una fuita d’aigua ni de gas radioactiu.

L’actuació dels bombers va salvar la vida a moltes persones i evitar la tragèdia. Malgrat tot el que va passar, els responsables de l’accident de Vandellòs I van sortir impunes del judici que hi va haver per determinar responsabilitats.

L’accident de Fukushima al Japó ha tornat a posar en evidencia la perillositat d’aquestes instal·lacions. L’energia nuclear està desacreditada i prova d’això és el seu clar declivi. L’any 2013 va aportar el 10,8 % de l’electricitat mundial, pràcticament la meitat de la que va arribar a aportar en els seus millors temps. Europa i els Països més desenvolupats aposten per un altre tipus d’energies més netes, amb menys perill per la ciutadania i amb menys impacte sobre el medi Ambient i la salut de les persones. Però el Govern espanyol i el català segueixen apostant per perpetuar aquest tipus d’energia , en base a allargar la vida activa d’uns reactors ja de per si mateix envellits, a 60 anys o més d’activitat.

La Campanya 25 anys aniversari de l’accident Vandellòs I conformada per entitats de tota Catalunya, ha realitzat un seguit d’actes, jornades i accions reivindicatives que culminan amb la concentració realitzada aquest diumenge per commemorar l’accident i exigir un calendari de tancament de les Centrals Nuclears pactat amb tots els agents socials, polítics i econòmics tal com s’ha fet en altres Països. Les organitzacions han demanat un canvi radical en l’actual política energètica per la transició a un model basat en fons netes i renovables.

Castellano

Vandellòs I: Concentración 25 aniversario del accidente y por el cierre de las nucleares.

Movilización por el cierre de las centrales nucleares y una cambio radical en la política energética actual.

El 19 de octubre de 1989 a las 21:40 se produjo el accidente nuclear de Vandellòs I, el más grave de la historia nuclear española. El accidente empezó con un incendio en la sala de turbinas que se propagó hasta el reactor y estuvo a punto de provocar una fusión del núcleo y un escape de gas y agua radiactiva, tal como años después ha acontecido en Fukushima.

En el desarrollo del accidente fue clave la situación de varios sistemas de seguridad, la reparación de los cuales había ordenado el 1986 el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) a Hifrensa, la empresa propietaria. Aún así, el año 1989 todavía no se habían instalado ni la protección del sistema eléctrico ni los sopletes de emergencia. El fuego dio lugar a una inundación que dejó inservibles dos de los cuatro turbo sopletes, piezas que sirven para refrigerar el reactor, y dañó los otros dos que quedaban, con el consiguiente riesgo que la reacción en cadena se descontrolase y se produjera la fusión del núcleo. La temeridad de Hifrensa y la carencia de rigor de las autoridades fueron por tanto, críticas para que se produjera el accidente. El desconcierto después del accidente fue mayúsculo en la central y en el CSN, como muestran las grabaciones de las conversaciones telefónicas entregadas al Congreso el 1990. Fueron los bomberos los que consiguieron acabar con el incendio, evitando de paso un enorme escape radiactivo. Sólo la fortuna impidió que se produjera la reacción nuclear y se fundiera el núcleo. La misma buena suerte que hizo que no se llegara a producir un escape de agua ni de gas radiactivo.

La actuación de los bomberos salvó la vida a muchas personas y evitó la tragedia. A pesar de todo lo que pasó, los responsables del accidente de Vandellòs I salieron impunes del juicio que hubo para determinar responsabilidades.

El accidente de Fukushima en Japón ha vuelto a poner evidencia la peligrosidad de estas instalaciones. La energía nuclear está desacreditada y prueba de esto es su claro declive. El año 2013 aportó el 10,8 % de la electricidad mundial, prácticamente la mitad de la que llegó a aportar en sus mejores tiempos. Europa y los Países más desarrollados apuestan por otro tipo de energías más limpias, con menos peligro para la ciudadanía y con menos impacto sobre el medio ambiente y la salud de las personas. Pero el Gobierno español y el catalán siguen apostando por perpetuar este tipo de energía, en base a alargar la vida activa de unos reactores ya de por sí envejecidos, a 60 años o más de actividad.

La Campanya 25 anys aniversari de l’accident Vandellòs I conformada por entidades de toda Cataluña, ha realizado una serie de actos, jornadas y acciones reivindicativas que culminan en la concentración realizada este domingo para conmemorar el accidente y exigir un calendario de cierre de las Centrales Nucleares pactado con todos los agentes sociales, políticos y económicos tal como se ha hecho en otros Países. Las organizaciones han pedido un cambio radical en la actual política energética para la transición a un modelo basado en fuentes limpias y renovables.