Desenes d'entitats de diverses comarques han coordinat mobilitzacions en una jornada històrica de reivindicació de la necessitat de conservar els espais naturals protegits. La iniciativa, convocada per la Comissió en Defensa del Patrimoni Natural de la que Ecologistes en Acció forma part, ha estat la primera en la història de Catalunya amb aquestes característiques.

Des del 2013, el sector ambiental i ecologista, les institucions científiques i el sector professional del medi natural treballen plegats per denunciar l'intent del govern de la Generalitat per desmantellar les polítiques de conservació de la natura, a base de retallades pressupostàries, modificacions legals i reducció i control polític sobre el personal públic que hi treballa.

En el marc d'aquesta reivindicació, va sorgir la necessitat de portar al carrer aquestes reivindicacions i alhora conscienciar a la població de la importància de conservar la natura en general i els espais naturals protegits en particular, com a elements emblemàtics (parcs naturals, etc) del patrimoni natural. Per això en aquesta jornada del cap de setmana del 16-17 de maig es van realitzar accions a diferents indrets de Catalunya, organitzades per entitats del territori, amb caràcter lúdic i reivindicatiu alhora: des d'una caminada des d'el Garraf al Delta del Llobregat, on s'esta definint nou pla i hi plana l'amença del projecte 22@ industrial, fins a excursions-concentracions contra la construcció de la carretera Illes-Sant Marçal al Parc Natural el Montseny. La jornada va coincidir amb el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000 (21 de maig), el Dia Mundial de la Biodiversitat (22 de maig) i el Dia Europeu dels Parcs (24 de maig).

Jaume Grau, d'Ecologistes en Acció, va afirmar que “la voluntat política del Departament d'Agricultura és desmantellar les polítiques de conservació de la natura per tal d'afavorir determinats interessos econòmics. La reducció de més del 60% del pressupost en aquest àmbit així ho demostra”. Per la seva banda, Josep Germain, de la Institució Catalana d'Història Natural (Institut d'Estudis Catalans), va recordar que “la reducció dels programes de seguiment de la biodiversitat i el suport a institucions científiques és un daltabaix pel que fa al coneixement dels elements del patrimoni natural. Sense recerca, no es poden conservar les espècies i els ecosistemes”. Finalment, Llorenç Planagumà del Centre per a la Sostenibilitat Territorial va destacar que “sembla que els parcs naturals destorben com a figures de protecció, i els volen convertir en parcs temàtics on el principal objectiu sigui fer diners”.

Els convocants han volgut d'aquesta manera, interpel·lar a la societat però també especialment als partits polítics que concorren a les eleccions municipals sobre la necessitat de conservar els espais naturals protegits propers a cada ciutat i poble de Catalunya.